Caritas-kollekt den 25. august

Årets Caritas-kollekt går til  hjælpearbejdet for rohingya-flygtninge i Bangladesh.

Interessen er forsvundet men krisen fortsætter

Af Jacob Nue Sønderstrup – National teamleder i Caritas Danmark

Siden august 2017 er mere end 900.000 rohingyaer flygtet fra Myanmar. De er på flugt fra Myanmars militær, der har forfulgt dem, brændt deres landsbyer ned og dræbt flere tusinde.

Det er nu to år siden, vi første gang så billeder af rohingyaer, som i tusindvis krydsede grænsen til Bangladesh. Mange flygtede over vandet på flugt fra deres hjem og alt hvad de ejede i hjemlandet Myanmar.

I månederne efter var der et stort fokus på krisen, og støtten til rohingyaerne var stor. Sidenhen er historien langsomt forvundet fra medierne, men rohingyaerne lever fortsat et skrøbeligt og usikkert liv i Kutupalong-lejren, som på kort tid voksede sig til verdens største flygtningelejr.

Flere end 900.000 mennesker har indtil videre krydset grænsen og søgt tilflugt i Bangladesh. Over halvdelen af dem er børn.

For de mange børn er livet ekstra hårdt. En stor del af dem er forældreløse, fordi deres forældre blev dræbt, inden de nåede at flygte.

I Bangladesh er de på sikker afstand af forfølgelserne i Myanmar, men desværre er de nu i stor fare for at blive ofre for overgreb og sågar menneskehandel. Mange børn holder sig derfor hjemme i deres hytter, og må undvære at gå til undervisning i lejrens skoler og lege med andre børn.

De i forvejen traumatiserede børn får stjålet deres fremtid og deres ret til at lege og være børn.

Et frirum for børn

En del af Caritas’ arbejde i lejren handler derfor om at give børnene et sted, hvor de kan være børn i sikkerhed. I Caritas’ såkaldte  ”Child Friendly Spaces” kan børn få hjælp til at hele deres traumer, få undervisning, lege og udvikle sig i beskyttede omgivelser. De kan få et frirum fra den daglige frygt og usikkerhed i lejren. Det er med til give dem en bedre chance få at kunne vende tilbage til et godt liv udenfor flygtningelejren.

Du kan støtte kollekten via MobilePay 61100. Du kan også støtte ved at sende en sms med teksten caritas til 1220. Så bidrager du med 100 kroner.